Nieuws & tips

Een overzicht van relevante berichten

05 juni 2020

Zakelijk telefoongesprek opnemen zonder toestemming: mag dat?

Bij veel van onze hosted telefonie-oplossingen kan je als organisatie er voor kiezen om gebruik te maken van de functionaliteit om gesprekken die je telefonisch voert op te nemen (callrecording / voicelogging). Erg handig, je kan bijvoorbeeld de gemaakte afspraken nogmaals terugluisteren, of je supportmedewerkers coachen op basis van telefonische praktijkvoorbeelden. Als je gespreksopname toepast wil je dit natuurlijk conform privacywetgeving (o.a. AVG / GDPR) geregeld hebben.

Voorheen (pre-AVG/GDPR) was het vermelden van gespreksopname / callrecording geen vereiste, zolang de gebruikte opnames niet verspreid werden of aan andere personen dan de betrokkenen werden afgespeeld. Momenteel ligt dit anders:

Is een zakelijk telefoongesprek opnemen legaal?

Ten tijde van het schrijven van dit advies is er nog geen jurisprudentie voorhanden over dit specifieke onderwerp. Er is helaas ook sprake van een grijs gebied rond dit issue, maar wij baseren ons dan ook op het standpunt van de Autoriteit Persoonsgegevens. Hierin staat dat je als organisatie gespreksopname mag toepassen, en daar geen expliciete toestemming voor hoeft te vragen aan de betrokkene. Wel moet je een gerechtvaardigd belang hebben om een gesprek op te nemen, en je moet de beller op juiste manier informeren over het feit dat je gespreksopname toepast.

Wij zijn specialist in zakelijke telecom en geen jurist, wil je dus juridisch advies dan adviseren we je om contact op te nemen met specialisten op dit juridisch deelgebied. Wel kunnen we handvatten geven over welke stappen je moet doorlopen.

Welke stappen zijn van belang?

Heb je vragen? Neem contact met ons op. 

Contact

Neem contact met ons op

Verzenden

We gebruiken deze gegevens enkel om te kunnen reageren op je aanvraag. Meer info vind je in onze privacyverklaring.

Scroll voor meer informatie